Ondernemer? Bezoek dan deze site
Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra FNRS. Plezier met paarden.

Paardrijden op elk niveau bij de FNRS

Leren paardrijden doe je op een FNRS-ruitersportcentrum. Je bent dan verzekerd van goede opleidingen en deskundige instructeurs. Samen met de KNHS heeft de FNRS een uitgebreid pakket opleidingen in dressuur, springen, mennen, voltige, carroussel, western, buitenrijden en paardenwelzijn. Ze worden steeds een stapje moeilijker en bieden volop uitdaging en ruimte voor ontwikkeling. Kies snel de opleiding die bij jou past!

 

11
Beginnen met paardrijden

Als je begint met paardrijden op een FNRS-bedrijf, leer je rijden volgens de ruiteropleiding van de KNHS. De eerste fase van de ruiteropleiding (brons) begint bij je eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau. Tijdens de opleiding maak je kennis met de verschillende onderdelen van de paardensport en ontdek je welke het beste bij jou past.

1
Voltige

Voltige is het uitvoeren van gymnastische oefeningen op een stappend of galopperend paard. Voor het uitvoeren van de oefeningen wordt gebruik gemaakt van een voltigeersingel met handvatten in plaats van een zadel. Je begint met oefenen op een ton, een soort houten paard. Als dat goed gaat, stap je over op een echt paard!

1
Western

Western is ontstaan vanuit het werk dat cowboys vroeger op de prairie deden. Omdat zij vaak lange dagen in het zadel zaten, is het een rijstijl die draait om rust en eenvoud. Op een aantal FNRS-bedrijven is het mogelijk om western te leren rijden. Je vindt ze via de Manegezoeker.

1
Dressuur en F-proeven rijden

Om goed te leren paardrijden, moet je bij het begin beginnen. En dat begin is de dressuur! Netjes leren rijden is de basis van alle disciplines. Tijdens dressuurlessen leer je hoe je netjes op een paard zit en hoe je de juiste hulpen geeft. Om te kijken hoe het met je paardrijkunsten gesteld is, zijn er speciale F-proeven ontwikkeld die oplopen in niveau.

1
Buitenrijden & Ruiterbewijs

Door het bos of over het strand: niets is leuker dan buiten paardrijden. Op een FNRS-ruitersportcentrum leer je wat daar allemaal bij komt kijken, zodat je veilig door de natuur of over de openbare weg kunt rijden. Met het Ruiterbewijs op zak toon je aan dat je een verantwoorde en ervaren ruiter bent.

1
Mennen & Menbewijs

Lijkt het jou leuk om het paard eens op een andere manier te bekijken? Misschien is mennen wel iets voor jou! Je zit dan in een wagen achter het paard en rijdt samen door de natuur of in de rijbaan. Op veel FNRS-bedrijven is het mogelijk om menlessen te nemen en daarmee ook een KNHS Menbewijs te halen.

1
Vaardigheid en springen

Springen is een van de meest populaire disciplines van de paardensport. Niet verwonderlijk, want het is hartstikke gaaf om samen met je paard over de hindernis te vliegen. Wanneer je wat verder bent met paardrijden, kun je beginnen met leren springen op jouw FNRS-ruitersportcentrum.

1
Carrousel

Carrouselrijden is een van de weinige teamsporten te paard. Met 12 of 16 andere ruiters en paarden voer je dressuurfiguren uit op muziek. Na de nodige training is het ook mogelijk om het tegen andere teams op te nemen. Lijkt dat je leuk? Je kunt bij een FNRS-manege bij jou in de buurt leren carrouselrijden.

1
PaardenWelzijn

Om goed voor een paard te kunnen zorgen, heb je basiskennis nodig. Die basiskennis doe je op tijdens de cursus Paard&Welzijn bij een FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-vereniging bij jou in de buurt. De cursus bestaat uit vijf modules van ieder één les. Elke les bestaat uit een theorie en een praktijk gedeelte, zodat de opgedane kennis direct kan worden toegepast.

 
 
 
 
 
 

Vragen over paardrijden?

Stuur een mail naar

servicedesk@knhs.nl

Raadpleeg direct onze

Veel gestelde vragen

Zoek direct een

FNRS Bedrijf

© 2019 Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra FNRS. Plezier met paarden.